10 år med Værdibyg: Fire skarpe til Henrik L. Bang

I forbindelse med Værdibygs 10 år i byggebranchen, stiller vi fire skarpe spørgsmål til nogle af branchens skarpeste fagfolk.

Den næste i rækken er Henrik L. Bang. Fra direktørstolen i Bygherreforeningen har Henrik presset på for at udvikle bygherrens rolle i branchen. En branche, som ifølge Henrik har en enorm samfundsmæssig betydning, men som også er præget af store udfordringer.

Hvad er byggeriets største udfordring?

Vi oplever et generationsskifte på flere plan, hvor byggeriet skal gøre sig selv interessant som karrierevej. Hvis vi får ry for kaotiske processer og dårligt samarbejdsklima, kan det let føre til, at byggeriet bliver valgt fra. Derudover er der et kæmpe skel mellem den gamle analoge tilgang, hvor man har god føling med processerne på byggepladsen, og så den nye generation af akademisk uddannede, der ser byggeriet gennem digitale modeller.

Der ligger også en stor udfordring i den form for disruption, hvor internationalisering, teknologi og bæredygtighed ændrer på forudsætningerne for, hvordan branchen fungerer. Vinderne bliver dem, der formår at finde nye intelligente måder at udnytte mulighederne på. Men risici for fejlinvesteringer og dyre fejltagelser vil også få stor indflydelse på, hvem der overlever i markedet.

Hvor er byggebranchens største potentiale?

Det er mit indtryk, at de fleste byggefolk er glade amatører, hvad angår organisering, samarbejde og kommunikation. Vi prøver os frem med skiftende held. Vi har derfor hårdt brug for opskrifter på, hvordan man handler mere professionelt. Og det skal nok også opøves i form af træning, evaluering, feedback osv.

Hvordan opfatter du Værdibygs rolle i byggeriets udvikling?

Værdibyg har bevist, at der faktisk godt kan findes løsninger på vanskelige problemer og brancheudfordringer, når praktikerne mødes i dialog med paraderne nede. Med baggrund i egne konkrete erfaringer kan de definere nye og bedre måder at samarbejde på.

Nogle af disse samarbejdsmåder får så stor udbredelse og bevågenhed, at de med tiden bliver en del af branchens standardrepertoire, som når fx før-gennemgang og projektoptimering blive en del af det nye aftalesystem (AB18).

Det betyder, at hvis en part konkret vil forbedre samarbejdet på sit projekt, kan han foreslå at bruge et velgennemtænkt koncept fra Værdibygs værktøjskasse, som branchens praktikere selv har været med til at udvikle og som branchens organisationer står bag.

Det sænker barriererne for nytænkning af byggeriets samarbejdsprocesser.

Hvad er din anbefaling til Værdibygs kommende arbejde?

Mange flere skal være med til at bringe Værdibygs vejledninger i anvendelse. Ved at udbrede kendskabet til endnu flere, kan der nås en kritisk masse af virksomheder, som har prøvet Værdibygs værktøjer

Et tættere samarbejde med virksomheder og projekter kan give det afgørende skub til at implementere og evaluere effekten af værktøjerne. Således bliver der mange flere cases, man kan lade sig inspirere af og lære af.

 

Tak til Henrik L. Bang for at give sine bud på hvad fremtiden bringer for byggeriet og for Værdibyg.

Læs med næste mandag, d. 3. december, når vi stiller de samme spørgsmål til Allan Løvgreen, GK Danmark.

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke