10 år med Værdibyg: Fire skarpe til Allan Løvgreen
I forbindelse med Værdibygs 10 år i byggebranchen, stiller vi fire skarpe spørgsmål til nogle af branchens skarpeste fagfolk.
Den næste i rækken er Allan Løvgreen, der er markedschef hos teknikentreprenøren GK Danmark. Udvikling af samarbejde er for Allan Løvgreen den største motivation for sit arbejde i byggeriet. Ifølge Allan er det gode samarbejde i byggeprocessen i sidste ende til gavn for brugere af bygningerne.
Hvad er byggeriets største udfordring?
Vi kommer til at opleve en flaskehals, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft. Det kommer både til at handle om de udførende og ingeniørerne. Vi skal også passe på, at unge kræfter ikke bliver stoppet af ronkedorer, som nogle steder sidder fast i virksomheder i byggeriet og som stopper nytænkning.
I forhold til digitalisering fornyer industrien sig i øjeblikket langt hurtigere end byggeriet. Hvis vi ikke bliver skarpere, risikerer vi at opleve en kløft mellem os og andre brancher.
Hvor er byggebranchens største potentiale?
Bedre kommunikation kan også gøre en verden til forskel. Ofte skaber det store tab, hvis håndværkere fx ikke ved, hvad de skal lave hvornår. Så hvis vi skal reducere spild, skal der være mere koordinering mellem fagene på byggepladsen. Der er meget at hente ved at minimere fejl og at undgå dobbeltarbejde.
Samarbejde kan forsimples. Når man fx bygger et skib, er der kun to parter; skibsværftet og rederiet. Vi skal overføre noget af denne tankegang til vores branche.
Hvordan opfatter du Værdibygs rolle i byggeriets udvikling?
Vejledningerne giver en god forståelse, men vi skal sørge for, at de bliver læst af langt flere. Så får de den tilsigtede effekt i byggeriet – nemlig at nedbringe omkostningerne for bl.a. bygherrerne.
Hvad er din anbefaling til Værdibygs kommende arbejde?
Værdibygs væsentligste bidrag er efter min opfattelse netværksmøderne. Der er blevet publiceret nogle rigtig gode vejledninger, men dem, som har deltaget på møderne, har fået det maksimale udbytte af Værdibygs arbejde. Værdibyg må derfor i fremtiden gerne invitere til mange flere workshops.
Værdibyg fungerer også en uafhængig facilitator for samarbejdsunderstøttende møder, og det skal Værdibyg fortsætte med.
Tak til Allan Løvgreen for at give sine bud på hvad fremtiden bringer for byggeriet og for Værdibyg.
Læs med næste mandag, d. 10. december, når vi stiller samme spørgsmål til Lasse Grosbøl, JJW Arkitekter.