Et godt renoveringsprojekt kræver stram risikostyring
NCC arbejder systematisk med risikohåndtering i alle sine projekter. I gårdhavehusene i Albertslund Syd har entreprenøren især haft fokus på at minimere risikoen for fejl.
En god risikohåndtering består af fire dele: identifikation af mulige risici, analyse af de potentielle risici, vurdering og endelig handling. Risikohåndteringen kan reducere mængden af uforudsete hændelser på byggepladsen og give dig et godt overblik over det projekt, du giver tilbud på. Derfor arbejder NCC altid med risikohåndtering i sine projekter.
De enkelte risici på projektet bliver skrevet ned i et risikostyringsark i Excel. Herefter beregner NCC på omkostningerne ved de enkelte risici og sandsynligheden for, at de indtræffer. Denne vægtede risikomodel udmøntes i et beløb, som medregnes i tilbuddet. Hvis NCC vinder sagen, bliver de forskellige risici indarbejdet i projektet. Det betyder dog ikke, at projektlederens arbejde med risiko er slut. Langtfra. Det er nu, det begynder.
Når vi har en stor sag som gårdhavehusene i Albertslund, hvor vi skal renovere 500 gårdhavehuse, er der meget, der kan gå galt. Derfor sørger vi altid for at holde en opstartsworkshop for bygherren, den interne ledelsesgruppe og håndværkerne, der skal gå på pladsen, siger Brian Hasfeldt.
Risikolog gennem hele forløbet
På workshoppen bliver udfordringerne analyseret og de enkelte risici listet op i en risikolog, som følger projektet frem til afleveringen. En gang om måneden mødes de ledende medarbejdere på projektet, gennemgår risici, vurderer sandsynligheder for de enkelte hændelser og sætter datoer på de udfordringer, der skal handles på.
På projektet i Albertslund Syd ligner alle 500 huse hinanden, men indefra er det en helt anden historie. Der er så mange variationer, at vi næsten har haft en byggesag med 500 individuelle huse. Der var en kæmperisiko for, at håndværkerne kom til at bygge husene ens indvendigt og ikke fange de forskellige nuancer fra hus til hus. Sådanne fejl er virkelig farlige. De koster mange penge, siger Brian Hasfeldt.
På opstartsmødet blev denne udfordring diskuteret igennem, og løsningen på problemet blev at hænge en detaljeret plantegning op centralt i hvert enkelt hus. Tegningerne blev printet på papir, der ikke kan rives i stykker, så det kunne holde til lidt af hvert. Den omhyggelige risikostyring betyder, at der kun har været 2 fejl på 500 huse. En succes ifølge Brian Hasfeldt.
Udover fejl på byggepladsen er det vigtigt undgå metaltræthed blandt medarbejderne. Det kan nemlig betyde et stort videnstab, hvis en ledende medarbejder siger op undervejs på et projekt. På samme måde har NCC et særligt stort fokus på at undgå arbejdsulykker – både af hensyn til medarbejdernes ve og vel, men også for NCCs egen skyld.
Riskostyring er fundamentalt
Der er næsten ingen grænser for, hvad der i teorien kan gå galt på en byggesag. Men det betyder ikke, at alle risici skal listes op. Sørg for at liste de vigtigste risici op og hav styr på dine beregninger, lyder rådet fra Brian Hasfeldt.
Mange synes, at risikostyring er tørt og kedeligt, men det er fundamentalt for dit projekt! Det betyder, at vi tjener flere penge. Det gør det altid. Hvis ikke du er klar over, hvordan det står til med dit projekt, har du ingen mulighed for at gribe ind i tide. Du kører ind i problemerne med 130 kilometer i timen. Risikostyring giver dig mulighed for at sætte farten ned, så skaderne bliver mindre, slutter Brian Hasfeldt.
Læs mere om risikostyringen i renoveringen af gårdhavehusene