Mere bæredygtighed udfordrer processer og samarbejde i byggeriet – ny case-samling skal hjælpe branchen på vej

Den 27. oktober lancerer Værdibyg en ny case-samling om fyrtårne i den bæredygtige byggeproces, som skal inspirere branchen til at bygge mere bæredygtigt. Udgivelsen præsenterer otte byggeprojekter, der har været gennem en byggeproces, som har resulteret i et vellykket byggeri med en høj grad af bæredygtighed. Til lanceringen er der nordisk stjernestøv, når Tonje Frydenlund fra tegnestuen Snøhetta og Vegard Brå fra HENT AS fortæller om tilblivelsen af hhv. Norges største plus-energi-bygning og et 20 etagers træbyggeri.

At bygge bæredygtigt er ofte en kompliceret og usikker proces. Hvordan griber man det an, når man skal samarbejde med nye aktører, på nye måder, med nye eller genbrugte materialer og om nye løsninger? Det giver Værdibyg konkrete eksempler på i en ny case-samling om otte fyrtårne i den bæredygtige byggeproces. Her præsenteres otte danske og nordiske byggeprojekter, som har været gennem en byggeproces, der har resulteret i et vellykket byggeri med en høj grad af bæredygtighed.

”Med case-samlingen vil vi inspirere byggeriets praktikere til at bygge mere bæredygtigt og finde plads til nytænkning og innovation ved at give indblik i den bæredygtige byggeproces bag en række forskellige fyrtårnsprojekter,” udtaler projektchef i Værdibyg Nina Koch-Ørvad.

Tydelig vision og fælles indsats

Selvom de otte projekter er meget forskellige – fra en kæmpe ”plyscraper” i Sverige til et genbrugshus i Horsens – er der en række fællesnævnere for, hvordan det lykkedes dem at bygge bæredygtigt.

”Alle projekterne er kendetegnet ved, at de har haft en tydelig vision, som har levet gennem hele processen. Desuden har det vist sig som et gennemgående træk, at bæredygtigt byggeri kræver en fælles indsats på tværs af hele værdikæden – ingen kan bygge bæredygtigt alene,” fortæller Nina Koch-Ørvad.

Nordisk stjernestøv til lanceringen

Til lanceringen er der inspiration at hente fra to spektakulære nordiske projekter; det 20 etagers træbyggeri Sara Kulturhus og Powerhouse Brattørkaia – den største plusenergi-bygning i Norge, som i sin levetid vil generere mere energi, end der er brugt i både byggefasen, til byggematerialer og i driftsfasen.

Vegard Brå fra HENT AS og Tonje Frydenlund fra tegnestuen Snøhetta (som bl.a. er kendt for Oslos Operahus) fortæller om de to projekter, ligesom der er oplæg om flere danske projekter, som har holdt byggeriet på bæredygtighedssporet.

”Vi er glade for at kunne kaste lidt nordisk stjernestøv over lanceringen med Vegard Brå og Tonje Frydenlunds deltagelse. De to projekter, som de præsenterer, viser, at det kan lade sig gøre at bygge mere bæredygtigt på selv meget store og ambitiøse projekter. Af dem og de andre projekter i case-samlingen kan vi lære, at vi allerede har teknologien til at løse en del af de udfordringer, vi står overfor. Innovationen ligger i processen og samarbejdet”, udtaler Stephan Sander, seniorprojektleder i Værdibyg.

Fakta

  • Case-samlingen er udarbejdet af Værdibyg med hjælp fra Smith Innovation og baserer sig på 18 interviews med bygherrer, rådgivere og udførende på otte nordiske byggeprojekter.
  • Publikationen er støttet af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond
  • Lanceringsarrangementet er desuden støttet af Boligfonden Kuben

Flere nyheder

Jonathan Weimar

Ny digital udgivelse viser, hvordan du plukker de lavthængende grønne frugter i byggeriet

/
Ny digital udgivelse om bæredygtighedstiltag giver konkrete eksempler og ...
BæredygtighedsambassadørJonathan Grevsen

Håndværkerne skal være med til at løfte den bæredygtige indsats

/
Værdibyg og Aarsleff udvikler og afprøver et nyt ...
Lancering af Værdibygs vejledning "Bæredygtighedsledelse".Jonathan Grevsen

Årsrapport 2023

/
Værdibygs årsrapport 2023 er nu tilgængelig. Her får ...

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke