Data er din bedste ven i renoveringsprocessen

Jo mere du ved om bygningen, når du påbegynder en renovering, jo færre overraskelser kommer der undervejs og des mere værdi og forbedring kan du skabe. Derfor anbefaler renoveringsarkitekt Thomas Brogren, at du bruger digitale værktøjer til at indsamle data.

I en renovering har du en bygningsfysik, et flow af mennesker gennem bygningen og en økonomi at tage hensyn til. Jo mere du ved om bygningen på forhånd, jo bedre rustet er du til at håndtere de udfordringer, der opstår undervejs i renoveringsprocessen.

De digitale værktøjer giver os utrolige muligheder for at forstå bygningen. Hvor vi før arbejdede med skøn og forudsætninger, kan vi nu indhente data om bygningen og dens brugere. Det giver os meget bedre forudsætninger for at træffe de bedste valg i renoveringsprocessen, siger arkitekt Thomas Brogren.

Prioriter dine data

Der findes mange forskellige digitale redskaber. En digital opmåling i 3D giver mulighed for at forstå bygningens skævheder og byggesjusk, men kan være dyr. Derfor kan det være en idé at prioritere og indsamle de data, der er kritiske for dit projekt. På den måde undgår du at bruge en stor del af budgettet på dyr modellering.

Gå ned i de detaljer, hvor du skal foretage store forandringer. Her kan dataene hjælpe dig med at forstå bygningens geometri helt ned til det enkelte hjørne. På samme måde kan en termografisk analyse vise, hvor der er utætheder, så du kan sætte ind de rigtige steder for at få energiforbruget ned, siger Thomas Brogren.

Data viser sammenhænge

Dataindsamling kan også vise, hvor meget enkelte rum bruges, og hjælpe med at prioritere indsatsen, så du bruger kræfterne de steder, der er mest i brug i løbet af dagen.

Der er ingen tvivl om, at digitalisering kommer til at løfte hele branchen. I stedet for at skønne og stille forudsætninger op, får vi mulighed for at se virkeligheden i al sin kompleksitet. Vi bliver så meget klogere, slutter Thomas Brogren.

Læs mere om brugen af data i renoveringsprocessen

Flere nyheder

Rolf Simonsen, sekrateriatsleder i Værdibyg byggeprocesser

De almene renoveringer er oplagte til partnerskaber

/
Med midler fra Landsbyggefonden skal landets almene boliger renoveres. Erfaringer ...
Nina Værdibyg byggeri bæredygtig

Bæredygtighed skal sikres gennem byggeprocesserne

/
Byggeriets bæredygtige omstilling skal sikres gennem en nytænkning ...
Corona samarbejde byggeri dialog

COVID-19 og byggeproces: Hold hjulene igang, men husk dialogen

/
I denne tid presses byggeriets aktører fra mange sider, ...

Samarbejdspartnere