Fælles planlægning giver medejerskab til aftalerne
Også entreprenørerne er begejstrede for den visuelle planlægning. Emil Hellum, byggeleder hos råhusentreprenøren LM Byg, siger, at den gør det lettere at inddrage de forskellige underentreprenører i planlægningen:
”Både mine egne folk og underentreprenørerne får en langt bedre og hurtigere forståelse af planlægningen og de udfordringer, vi skal have løst. Og det er jo langt mere håndterligt, at vi kan sidde og tegne på det, end hvis jeg kom med noget på en computerskærm eller et Gantt-diagram.”
Den klassiske tidsplan, hvor de forskellige aktiviteter ligger som en uendelig række af stave, er man vant til på byggepladsen. Men den er ikke hensigtsmæssig, når man skal koordinere de konkrete aktiviteter, siger Emil:
”Sådan et badelagen er jo svær at få overblik over, også fordi du først i hovedet skal ”oversætte” de enkelte stave til de konkrete aktiviteter, du skal udføre. Tegningerne her siger sådan set det samme, men de er nemmere at forholde sig til – og dem, jeg arbejder med, foretrækker at få det på denne måde. Jeg oplever også, at folk i langt højere grad tager ejerskab til det, vi aftaler, fordi de selv er med til at planlægge aktiviteterne”, siger Emil Hellum.
Den visuelle planlægning er især god ved de lidt større og komplekse byggerier, vurderer Emil: ”Ved et mere simpelt byggeri ville jeg måske ikke anvende det, for der ligger jo et forarbejde i at forberede tingene og sikre, at dine underentreprenører melder deres aktiviteter ind. Men ved et byggeri med en kompleksitet som her giver det rigtig god mening!”
Hvis planlægningen skal fungere, kræver det imidlertid, at alle er med, understreger Emil Hellum: ”Det hele står og falder jo med, at alle entreprenører leverer deres planer ind. Der er ikke mange, der skal fejle, når man går så detaljeret ned i planlægningen.”
Det har man også øje for i byggeledelsen: ”Vi er afhængige af hinanden. En kæde er aldrig stærkere end det svageste led, og planlægningen bliver jo aldrig bedre end de input vi får. Derfor lægger vi virkelig vægt på og indskærper vores entreprenører, at vi skal have deres input i rette tid. Ellers kan vi ikke planlægge. Det er hele tiden det, vi i byggeledelsen har øje for – hvor er det svageste led lige nu? Det kan skifte fra uge til uge, alt efter hvem der lige nu er presset, her eller på en anden byggeplads. Vi prøver at håndtere det ved at være proaktive og kommunikere klart og vedholdende. Det er nu engang vores vigtigste værktøj som byggeledelse”, siger Søren Nielsen