Evaluering tidligt i forløbet
Der kan være fordomme mellem de forskellige faggrupper på byggepladsen. Forskellige arbejdskulturer og måder at tale på kan let føre til misforståelser. Det kan være en idé at italesætte forventede problemer, inden projektet begynder – f.eks. gennem en ”fordomsleg”, hvor de enkelte faggruppers forhold til hinanden italesættes. På den måde er faldgruberne italesat fra dag ét. En anden metode er at lave et lille forprojekt sammen, så alle kender hinandens styrker og svagheder.
Fordelen ved en tidlig evaluering er, at du får viden med hjem, der gør næste fase bedre
Thomas Brogrens foretrukne metode er at evaluere samarbejdet i den første tredjedel af byggeprocessen. Dermed kan alle kan komme med ris og ros til deres samarbejdspartnere, og processen blive forbedret i de sidste to tredjedele af forløbet:
Fordelen ved en tidlig evaluering er, at du får viden med hjem, der gør næste fase bedre. Du får mulighed for at rense luften, få rettet ind og forbedret processen til den sidste to tredjedel af projektet. Du lærer af de fejl, der er blevet begået og kan stadig nå at gøre noget ved dem, siger Thomas Waras Brogren.
Fejr dine succeser
På samme måde kan det styrke projektet at sætte nogle milepæle ind undervejs, hvor du fejrer fremdriften og hylder samarbejdet. Det kan være et rejsegilde eller lignende. Det er bedre at holde fejringerne forholdsvist tidligt i projektet, så det bidrager til den gode stemning og fremmer samarbejdet i de næste faser.
Det er bedre at holde fejringer forholdsvist tidligt i projektet, så det bidrager til den gode stemning
Det er godt at mødes på slap line en gang imellem og få et indblik i personen, der gemmer sig bag den faglige facade. Det løsner op og gør det lettere at løse små uoverensstemmelser, hvis holdet kender lidt til hinanden personligt, lyder vurderingen fra Thomas Brogren.