”Modellen skal bare være rigtig! Hvis den er det, har du også bedre bygbarhed – og større sikkerhed for at det bliver bygget rigtigt. Det fungerer bare!” – Francois Svend Court-Payen
ÉN GENNEMGÅENDE BYGNINGSMODEL
Noget af det, man i DTU-modellen har allermest fokus på, er koordineringen mellem rådgiverne og entreprenør.
Og grundlaget for en bedre koordinering ligger i det digitale samarbejde, mener man på DTU, som ønsker at løfte barren for anvendelsen af it-løsninger i såvel projektering som udførelse. Det er derfor et ufravigeligt krav, at parterne arbejder sammen i én – og kun én – BIM-model hele vejen fra dispositionsforslag til aflevering af modellen as built.
”Vi har flere gange oplevet, at entreprenøren starter med at smide den fuldt færdige 3D-model i skraldespanden, som rådgiverne har brugt halvandet år på at opbygge – og så får de i stedet lavet deres egen model i Indien eller Philippinerne, som de så bygger huset efter. Det er jo for det første et utroligt spild, men det er også i sig selv en kilde til fejl, som uundgåeligt sniger sig ind undervejs. Derfor står vi hårdt på kravet om, at vi kun vil have én model hele vejen igennem processen – og at parterne hver især skal tage ansvar for, at deres digitale systemer hænger sammen”, siger Francois Svend Court-Payen.
DTU ønsker på den måde at sikre, at bygningsmodellen bliver udnyttet optimalt igennem hele forløbet, fra de indledende brugerinvolveringer frem til bygningens idriftsættelse. Og at rådgivere og entreprenør sammen har hånden på kogepladen i forhold til at sikre, at de informationer, man trækker ud af modellen – mængder, tidsplaner, økonomi – er valide.
Erfaringerne fra bygning 310 viser, at det ikke bare er muligt at fastholde kravet om én BIM gennem hele byggesagen – men at det også giver betydelige gevinster:
”En måned inde i projekteringen, allerede inden dispositionsforslaget, havde jeg en bygningsmodel, som var koordineret mellem de forskellige fag – og tilstrækkelig detaljeret til, at jeg kunne gå ind i hvert eneste rum og danne mig et billede af det. Det har jeg aldrig oplevet før så tidligt i forløbet, og det er jo kun muligt, fordi man arbejder koordineret. For os giver det mulighed for, at vi allerede på dette tidlige tidspunkt kan inddrage driftspersonale og andre og få dem til at kommentere på det. Vi kan tage dem ind i et virtuelt rum og 1:1 se, hvor stikkontakterne er placeret. Pille loftet ned og se installationerne – sidder ventilerne, så man kan nå dem? Det er umiddelbart til at forstå. Det virker!”
På byggepladsen bruger entreprenøren bygningsmodellen til at bygge efter. Ingen går længere rundt med en tegning på papir – bare en tablet koblet op på modellen. Rådgiverne på tilsyn gør det samme.
Samtidig fungerer modellen også som indikator på, at processen skrider frem som planlagt: ”Hvis modellen ikke er opdateret hver uge som aftalt, eller hvis der er for mange problemer eller kollisioner, kan man se, at der er nogen, der sover i timen, eller at der er noget, der ikke fungerer. På den måde har vi hele tiden føling med tingene og får håndteret tingene med det samme!”