Nationalbankens udbudsproces
Nationalbankens ikoniske bygning skal renoveres. Det kræver et godt samarbejde og tillid – som kan opnås gennem persontypetests.
Aarhus Kommune skal bygge en ny dagtilbudsafdeling på Høiriisgårdsvej 2 i Brabrand, der omfatter ca. 518 m² nybygning, 173 m² ombygning og 50 m² sekundære bygninger samt anlægs- og landskabsarkitektarbejder. Projektet er tilmeldt ”Den Frivillige Bæredygtighedsklasse”, og det færdige projekt skal derudover overholde et krav på 8,5 kg CO₂.
For at generere viden om, hvordan man nedbringer bygningers samlede CO₂-aftryk, skal kommunens arbejde med LCA i projektet, herunder den endelige dokumentation, indgå i en tværgående bæredygtighedsanalyse. Analysen laves på tværs af tre nye dagtilbud i Aarhus Kommune og skal indsamle viden til fremtidigt bæredygtigt byggeri.
”For os handlede det på det tidspunkt mest om at generere en masse viden og erfaring til vores egen organisation og samarbejdspartnere,” udtaler David Eltang, projektleder i Aarhus Kommune.
Igennem de indledende faser blev Aarhus Kommune opmærksom på, at der for det konkrete institutionsbyggeri var nogle overordnede rammer, som udfordrede LCA-beregningerne. Rammer som bygherren havde svært ved selv at ændre på.
”Det at skulle opfylde den brandmæssige anvendelseskategori gør det svært at indfri vores klimaintentioner. Det samme gør kravene til luftskifte i en daginstitution samt de store overfladearealer, når man f.eks. skal bygge i ét plan”, fortæller David Eltang og peger samtidig på et par andre faktorer, som har udfordret klimaambitionerne for kommunen:
”Den gældende lokalplan giver nogle stramme bånd, og vi endte f.eks. med at skulle tvinge en bestemt facade ned over projektet. I bæredygtighedens tegn besluttede vi desuden at genindbygge en gammel mandskabsbygning i projektet, som vi kunne have valgt at rive ned. Det har ligeledes udfordret vores LCA-beregninger, da genanvendte materialer tæller fuldt ud, selvom de jo i teorien har talt med mindst én gang tidligere.”
Ifølge David Eltang har det ikke været svært eller besværligt at stille krav vedr. LCA og designfasen har givet mange gode erfaringer til kommunens kommende byggeprojekter.
”Processen har vist os, at der er mange ukendte faktorer i LCA-processen, og vi har ikke arbejdet med en ”risikobuffer” i dette projekt. Det har derfor været vanskeligt at fastholde de gode intentioner og fremover vil vi givetvis arbejde med et budget for CO₂ – inkl. en risiko. Desuden vil vi bestræbe os på at få inddraget entreprenørens viden og kompetencer tidligere i processen,” afslutter projektlederen.
På aarhus.dk er samlet en række af de erfaringer, krav og anbefalinger, der er kommet ud af Aarhus Kommunes tværgående bæredygtighedsanalyse. F.eks. kan du finde publikationen ”LCA i processen”, der bl.a. oplister aktiviteter og opmærksomhedspunkter gennem de forskellige faser, herunder hvor meget buffer, der bør afsættes som sikkerhedsmargin til håndtering af uforudsete klimabelastninger gennem byggeriets faser.
Vil du holde dig opdateret om nye cases og andre nyheder fra Værdibyg? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev, som udkommer hver anden uge.
Totalrådgiverens ydelser i relation til den frivillige bæredygtighedsklasse, herunder krav vedr. LCA, er oplistet i byggesagens ydelsesbeskrivelse, afsnit 9.33. Herunder er angivet enkelte afsnit:
”Der skal som udgangspunkt anvendes produktspecifikke og branche-EPD’er til den endelige beregning. Hvor dette ikke er muligt, kan generisk materialedata dog benyttes. Gennem processen skal der indarbejdes usikkerhedsfaktorer afhængig af anvendt datakvalitet. Der kan eksempelvis tillægges 20 % ved brug af generisk materialedata. Der skal afleveres en LCA ved hvert faseskift foruden de afleveringer, som skal uploades til FBK.”
”I de indledende faser skal minimum 4 betydende konstruktionsdele varieres”.
”Bæredygtighed skal behandles som et selvstændigt punkt på hvert bygherremøde.”