Bæredygtighed skal sikres gennem byggeprocesserne

Byggeriets bæredygtige omstilling skal sikres gennem en nytænkning af byggeprocessen, lyder det fra Værdibyg. Brancheinitiativet har netop fået bevilling til et nyt projekt, som skal kortlægge, hvordan bæredygtighed i højere grad understøttes på tværs af alle byggeriets faser og aktører.

Bygninger, broer og veje står for 30 % af Danmarks CO2-udledning. Det anslår rapporten om bygge- og anlægssektoren, som regeringens partnerskaber offentliggjorde for nyligt. Byggeriet spiller altså en afgørende rolle for samfundets bæredygtige omstilling. I de seneste år har der i branchen har været en stigende for interesse for forskellige bæredygtighedsinitiativer, bl.a. inden for bæredygtighedsstandarder og certificeringer, i kampen om at gøre bæredygtighed mere håndgribeligt.

Bæredygtighed fra start til slut

Det er en god udvikling, mener Nina Koch-Ørvad, seniorprojektleder i Værdibyg. Men hvis vi skal opnå mere bæredygtighed i byggeriet, er der behov for et større fokus på byggeriets processer.

”Byggeprocessen udgør vejen frem til det bæredygtige byggeri. Men den vej, vi traditionelt følger i byggeriet, understøtter ikke de nye roller, ydelser, og løsninger, som er nødvendige i et bæredygtigt byggeri. Alt for ofte ser vi, at bygherrens indledende ambitioner om et byggeris bæredygtighed falder i takt med, at byggeriet bliver mere og mere bearbejdet og konkret” siger Nina.

Bevilling til ny indsats

Med en ny bevilling fra Grundejernes Investeringsfond, skal Værdibyg nu gennemføre en kortlægning af de særlige udfordringer, som byggeriets praktikere oplever, når de planlægger, projekterer og udfører bæredygtigt byggeri.

”Vi kan se en række udfordringer i byggeprocesserne i forhold til at tænke og arbejde bæredygtigt, og derfor er vi glade for at få mulighed for at starte det her projekt op. Vi ser frem til at invitere praktikere fra hele byggeriets værdikæde, forskere og andre kompetente personer med i forløbet” fortæller Nina og fortsætter:

”Deltagerne i projektet skal være med til kvalificere, hvad der kendetegner bæredygtige byggeproces, og pege på de særlige barrierer og udfordringer, der finder sted i de forskellige faser”.

 

Værdibyg har på nuværende tidspunkt udarbejdet 37 vejledninger og opbygget et netværk af mere end 400 praktikere på tværs af byggeriets værdikæde. I sidste måned lancerede Værdibyg tre vejledninger om den værdiskabende nedrivningsproces. Det nye projekt om den bæredygtige byggeproces starter op i slut april.

Værdibyg søger bygherrer, rådgivere eller entreprenører, der har særlig interesse eller erfaringer med bæredygtigt byggeri, som vil deltage i et workshopforløb.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke