Bæredygtighed og kvalitet i byggeriet

Bæredygtighed er kommet på dagsordenen og det udfordrer potentielt vores opfattelse af kvalitet i byggeriet. Vi skal gøre op med vores nuværende forståelser af, hvad kvalitet i byggeriet er. Og særligt hvad arkitektonisk kvalitet er.

Den 7. september afholdt Værdibyg en minikonference om kvalitet i byggeriet i samarbejde med Renovering på Dagsordenen. Konferencen markerede på den ene side et farvel til Renovering på Dagsordenen og på den anden side et goddag til kvalitet på dagsordenen.

Vi står i en brydningstid, hvor kvalitetsforståelsen i byggeriet er under forandring. For kan vi i dag tale om kvalitet uden at tale om bæredygtighed?

I 2050 skal vi leve i et CO2-neutralt samfund. Og da et byggeri står i mindst 50 år – og vi skriver 2021 – så har det byggeri, vi bygger nu, afgørende indflydelse på, om vi når det globale mål. Tiden er inde til at vi som byggebranche forstår, hvor vigtigt det er, at vi handler nu.

Bæredygtighed udfordrer vores forståelse af kvalitet

Med bæredygtighed som en ufravigelig rammebetingelse for, hvordan vi stiller krav til, designer og udfører byggeri, følger et brud med ”plejer” – vi bliver alle nødt til at gøre tingene en lille smule anderledes for at bygge bæredygtigt. Ikke mindst skal vi gøre op med vores nuværende forståelse af, hvad kvalitet i byggeriet er. Og særligt hvad arkitektonisk kvalitet er.

Bæredygtighed fordrer et holistisk syn på verden, og bæredygtigt byggeri handler om at finde en balance mellem funktionalitet, æstetik, økonomi, miljøhensyn – og meget mere. Men givet er, at det skubber til vores gængse forståelse af, hvad arkitektonisk kvalitet er. Hvordan forholder man sig fx som bygherre til det cirkulære byggeri, når den ”nye” daginstitution, man netop har opført med udstrakt brug af nedtagne byggematerialer fra en gammel skole, nogle steder fremstår tydeligt slidt? Er man som kommunalpolitiker og skatteborger tilfreds med det? Og er det nødvendigvis altid et spørgsmål om, at vi går på kompromis med æstetikken og ofrer den på bæredygtighedens alter, eller vil det bæredygtige byggeri udfordre, udvikle og ændre, hvad vi betragter som skønt inden for arkitekturen – ligesom i sin tid funktionalismens rationelle formsprog gjorde?

Sammen om en bæredygtig arkitektur og byggetradition

Vi har ikke svaret på, hvordan ”det nye” byggeri skal se ud eller hvad det skal kunne. Men vi synes, at alle parter skal begynde at tage stilling til, hvad kvalitet i byggeriet anno 2021 betyder for dem. I Værdibyg inviterer vi gerne til debat, hvor vi kan få belyst udfordringerne og mulighederne fra alle sider.

Vi ser denne brydningstid som en fantastisk mulighed for, at den nuværende generation i byggeriet kan være med til at skabe en helt ny – holistisk og bæredygtig – arkitektur og byggetradition. Vi kan – og skal – alle være med, og forhåbentlig kan vi sammen skabe et byggeri, som vi kan være stolte af mange hundrede år fremover.

Værdibyg er et samarbejde mellem:

Ja tak - send mig Værdibygs nyhedsbrev

Få den nyeste viden fra Værdibyg direkte i din indbakke