Når de traditionelle løsninger i byggeriet udskiftes med nye, der f.eks. har et lavere ressourcetræk, mindre CO2-aftryk eller større fokus på biodiversitet, så kommer risiko ofte til at spille en afgørende rolle. For de nye løsninger er typisk mere ukendte og uafprøvede, og derved er der meget, vi ikke ved om løsningerne – hvordan de prissættes, dokumenteres, håndteres osv. Denne usikkerhed udfordrer processen med at kortlægge og håndtere risici relateret til de nye løsninger.

D. 12. september udgiver Værdibyg en ny vejledning med gode råd og anbefalinger til, hvordan risici relateret til nye, mere bæredygtige løsninger kan identificeres, analyseres og håndteres i bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter.

Vi skal hverken være overforsigtige eller dumdristige

“Sammen med dygtige og engagerede praktikere har vi lavet en vejledning, der kortlægger den gode proces for, hvordan risiko relateret til nye, mere bæredygtige løsninger identificeres og håndteres i et byggeprojekt. Det handler på den ene side om at undgå, at de bæredygtige løsninger fravælges i byggeprojekter, fordi risikoen vurderes for høj. Og på den anden side handler det om at sikre sig mod, at denne type løsninger indbygges på uhensigtsmæssige måder med unødvendige fejl eller skader til følge,” forklarer Nina Koch-Ørvad, projektchef i Værdibyg.

Vejledningens målgruppe er især bygherrens projektleder og bygherrerådgiver, projekteringslederen og entreprenørens projektleder. Men også andre fagpersoner, der inddrages i risikoprocessen for at belyse såvel risici som gevinster ved specifikke bæredygtige løsninger, kan have glæde af vejledningen.

Program

  • 14.00: Velkomst
  • Introduktion af vejledningen v/ Nina Koch-Ørvad, projektchef i Værdibyg
  • Praktiske perspektiver: En bygherre, en rådgiver og en entreprenør giver et indblik i, hvordan de arbejder med risikohåndtering med særligt fokus på bæredygtighed i praksis.
    • Andreas Claus Hansen, ansvarlig for Risikostyring i Center for Byggeri hos Bygningsstyrelsen
    • Christina Fabricius, arkitekt og fagleder for bæredygtighed hos Pluskontoret Arkitekter
    • Morten Lauritsen, senior projekteringschef hos NCC
  • Diskussion i plenum: Hvad er de bedste råd til, hvordan vi i praksis kan håndtere risici relateret til bæredygtighed i byggeprojekter
  • 16.00: Bobler, snacks og netværk
  • 17.00: Tak for i dag

Lanceringen foregår torsdag d. 12. september kl. 14-17 fysisk hos Grundejernes Investeringsfond eller online via Teams.

Deltagelse er gratis og åbent for alle. 

 

Vejledningen er udgivet med støtte fra Realdania og Grundejernes Investeringsfond